Oldal kiválasztása

A freestyler legjobb barátja – A Labda

 

labda_love

Egy átlag freestyler 4-5 havonta vált cipőt, 2 évente rövidnadrágot, de labdát csak 4-5 évente.

 

Ha kezdő vagy ne vegyél drága labdát!

– Miért ne?

Erre egyszerű a válasz. Mikor még a freestylefoci karriered elején tartasz, akkor nagyon sokat rontasz, így a labda akaratlanul is, de nagyon sokat van a földön, így az jobban kopik, szakad és így a drága labda is ugyanolyan ütemben megy tönkre.

 

– Akkor milyen labdát válasszunk gyakorláshoz, mikor még kezdők vagyunk?

Nagyban befolyásolja a freestylert a saját magassága, ha még kicsik vagytok, alacsonyak, akkor elég a 4-es méretű labda. Amennyiben már megvan a kellő magasság, abban az esetben bármilyen 4-5 ezer Ft környéki vagy az alatti árkategóriájú labda megteszi.
Pl.: Adidas Replica labdák. Ezek a labdák az eredeti OMB (erre majd még kitérünk) másolatai a cégen belül, amelyek tulajdonságaik nagyban egyeznek a szabványos VB, EB, BL labdákkal.

– Mikortól számítók haladónak és akkor milyen labdát vegyek?

Amennyiben már eljutottál egy komolyabb szintre, tudsz olyan trükkök, mint a dupla kerülések, repülések, abban az esetben már van értelme egy drágább árkategóriájú labdára beruházni.
A freestylerek két márkát preferálnak. Egyik az Adidas, a másik a Monta.

Utóbbinak a labdái speciálisan erre a sportra lettek tervezve, 4,5-es méretű labdák, amelyek farmer textillel vannak bevonva a tökéletes tapadás érdekében.
Legnagyobb hátrányuk azonban pont az anyaguk. Nagy törődést igényelnek, tilos betonon használni őket, és még úgy is közel 1 évnél tovább nem bírják.
Áruk 6-7 ezer Ft környékén mozog.

Az Adidas OMB (Official Match Ball – Eredeti Meccs Labda), amelyeket a freestylerek egyenesen imádnak. 4 évente VB, EB, Olympia, Kontinens viadalok évente BL, UEFA, Konföderációs Kupa, Bundes Liga, Supercup OMB labdák látnak napvilágot, az Adidas legkorszerűbb fejlesztéseivel.

HISTORY WORLD CUP BALLS 1

Történelem:

Sokan összekeverik, de az első igazi labdaáttörést a 2002-es FeverNova (Dél-Korea VB) labda jelentette. Az első olyan labda, amelynek 5-6 szög panelei lézerrel szilárdított ragasztóval illeszkedtek egymáshoz, és amelyek alatt memória habanyag helyezkedett el.

Mi az a memória hab? A NASA által kifejlesztett polimer műanyag, amely tulajdonképpen egy tökéletesen impulzuselvezető anyag. Ez a garancia arra, hogy a labda nem, hogy 2 évig, de kb. 10 évig is gömb alakú marad, attól függetlenül, hogy fel van e fújva. (Shape garancia 2 évig minden OMB labdára)

2006-ban a Németországban megrendezett VB-n azonban új generációt nyitott az Adidas, a TeamGeist nevű labdával, amely már nem a 5-6 szögű panelozással épült. Ezzel egy időben az +F50 labda széria is megjelent a híressé vált trapéz és háromszög idomokkal.

HISTORY WORLD CUP BALLS 3

Természetesen a felület is más lett az évek során. Régen egy lakk-gél szerű tapadós anyaggal voltak bevonva (1998-2006), majd jött a PSC-s rücskös felület, amely a mai napig érvényes.

Tehát az OMB egy prémium, csúcstek, high labda, ennek megfelelően elpusztíthatatlan* (*kivéve 100-as szög, úthenger, vonat, stb). Nem tudjuk meddig használható 1-1 darab, de az tény, hogy vannak freestylerek még ma 2014-ben is, akik minden nap a 2006-os TeamGeistjükkel mennek ki gyakorolni az utcára. Elválaszthatatlan társak.

A labdák használata:

Ezek a labdák nagyban hasonlítanak a Star Wars Halál Csillagára, ugyan is kívülről a fent említett úton lehet őket csak megnyúzni, de akad egy gyengepontjuk is.
A szelep!

Egy záró egységről van szó, amely nem engedi, hogy a labdába befújt levegő kijusson.

Használatára az Adidas külön fel szokta hívni a figyelmet!
1. Vagy a magán a labdán a szelep körül, vagy a díszdobozon van feltüntetve, hogy a tűszelep behelyezése csak megkenve lehetséges. Ez azt jelenti, hogy vagy vízbe mártod, vagy vidékiesen megnyálazod.

2. Ez már nincs rá írva, és a legtöbben nem tudják. A tűszelep közel 4-5 cm hosszú, viszont mikor beleteszed a labdába, akkor ne told bele tövig, mert mikor ezt teszed, akkor könnyen megnyomod a szelepet, amely így besüllyed és félig nyitott állapotba kerül. Konkrétan totálkárra “törsz” egy labdát, mivel nem lehet megcsinálni. Ne told bele annyira a tűt, attól mert még 4 cm benne van a labdában, még nem fogod tudni a kb. 3 mm széles hézagon keresztül több levegővel ellátni a bogyót.

Labda ára:
2006-ban a “CsapatSzellem” nevű labda 26000 magyar forintot kóstált, míg 2014-ben a Brazuca 42000 HUF-ért kelt a VB előtt.

Természetesen nem ugyan azért a labdáért fizetünk majdnem dupláját. Az Adidas számos újdonságot tett a labdákba, amellyel a futballt emeli precízebb és precízebb szintre.
Adidas Brazuca Gyártása: https://www.youtube.com/watch?v=g8WJwkSNGi8
Az áruk miatt a freestylerek kiskapukat keresnek, hogy hozzájussanak a legjobb bogyókhoz.

Azt tanácsoljuk, hogy ezeket a labdákat csak márkaboltban, vagy kiemelt sportszerboltban vegyétek meg.
– Miért?

A legtöbb freestyler, külföldről szerzi be a labdákat, mivel olcsóbbak, viszont olykor nagy árat fizet értük a sportoló, mivel hamisítvány érkezik a dobozban.

Mire kell figyelni, hogy ne legyél átverve?

– Amennyiben cégtől rendelsz labdát, és rájössz, hogy HAMIS, 14 NAPON BELÜL visszaküldheted, és az árát is visszakapod (Fogyasztóvédelem garantálja).

– Ha magánszemélytől veszed, akkor a következő pár tipp hasznos lehet számodra. Idén 3 magyar freestyler is megjárta a brazucával, mivel bedőltek a több, mint 50%-os csapdának.
Ilyen labdák csak akkor kerülnek fele annyiba, ha már 4-5 évesek elmúltak.

“Labda Eredetiség vizsgálat”

1. Szelep

Érdemes megnézni pár képet az Adidas.com-on, vagy a Google-ön, hogy a szelep hogy is néz ki a labdán. Általában egy fekete gumis kör foglalat van a lyuk körül, a hamisítványokon ez nem így néz ki, csak a szeleplyuk látható.

2. Felület, írások

Ha az anyag még nagyjából egyezik is, de a betűk nem olvashatók, az nem gyári hibás. Ezt már a gyárban kiszűrik és kidobják, mivel a minőség ellenőrzés a modern 21. században profi, főleg egy ekkora cégnél!

Ha nem tudod elolvasni a betűket, elmosódott, akkor az nem igazi, és biztos nem az Adidas gyárból került ki.

3. Memória hab

Ezt nehéz tesztelni, kivéve ha tudod, mit kell nézni.

A labdát közepesen keményre felfújod és valami 2 dolog közé beszorítod, vagy enyhén megnyomod egy tárggyal, kb. 1 percig. Ez nyomot fog benne hagyni, amelyet lassan 10-20 másodperc után kiegyenesít az anyag saját magától. Ha nem észleled a jelenséget, akkor mondj nemet.

4. A labda mérete, súlya

Nagyon nehéz ám eltalálni azt az 5-ös méretet. Illetve rendre 400 gramm alá viszik a labdák súlyát, hogy mikor a kezedbe fogod, a elhidd, hogy azért ilyen drága, mert könnyű.

5. Díszdoboz hiánya.

Ezt sem nehéz hamisítani, de a ráírt cikkszámok, gyártási számok hiánya árulkodó lehet, illetve minden eredeti labdához plusz tűszelep jár, amely a dobozban található!

6. Ragasztás

Bármi furcsaságot látsz, túl sok a ragasztó, vagy nagyon fehéres, akkor gáz van ugyan úgy.
Ha az utóbbi 6 próbán átmegy a laszti, főleg a 3-as szabályon, akkor nagyon nagy rá az esély, hogy egy valóban becsületes eladóval van dolgod.

adidas Starts Production of Brazuca Match Balls

Szerintünk a labda eredetiségére a legbiztosabb garancia az, ha Adidas márkaboltban vásárolod meg.

 

Szerző: Lipták Zoltán