AL RIHLA

Az eddigi legérdekesebb világbajnokság, ami a helyszínt illeti. A katari világbajnokság labdája utazásra hív minket egy mesterséges futballvilágba, ahol a stadionok hűtöttek, a labda pedig környezettudatos.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

Az első labda az elmúlt 20 évben, amiről nem hallani negatívumokat a játékosoktól a bemutatást követően. A színeket katar építészete, ikonikus hajói és zászlaja ihlették, a grafika pedig lefedi a színek teljes spektrumát, ahogy a labda gyorsan mozog egyveleget képet, akárcsak a csapatok sokszínűsége a tornán.

20 évvel ez előtthöz képest a mobiltelefonok mérete csökkent, majd növekedni kezdtek. Igaz ez a VB labdák panelszámaira is. Eddig a trendet tekintve egyre kevesebb panelből állt egy labda, és azok azonosak voltak. A 2022-es labda két, egy kisebb és egy nagyobb háromszöghöz hasonló panelből tevődik össze, amelyek száma 20.

A labda fő érdekessége azonban nem a fenti elemek, hanem a negatív 3D textúra, amely esetén a poliuretánból készült elemeket egy szerszám segítségével megnyomják és így gyémánt alakú bemélyedések keletkeznek a labdában, amely elősegíti a labda stabil mozgását a levegőben.

Említésre méltó még a labda festése és a panelek ragasztóanyaga, amely 100%-ban vízbázisú alkotóelemekből készült, így csökkentve a labda gyártásának környezeti lábnyomát. Továbbá a labdában helyett kapott egy belső mag, amely a labda belső falához van erősítve, ezáltal az excentrikus mozgást igyekeztek csökkenteni, továbbá a tornán használt labdákban egy-egy szenzort helyeztek, ami a bíróknak ad segítséget a gólvonal technológia pontosításában.

A döntő játékszere az Al Hilm "Az álom" elnevezésű labda volt, amely a katari sivatag arany alapszínét és a zászló vörös árnyalatát öltötte magára. Valóban álom volt, hiszen Lionel Messi és Argentína győzelmét hozta a döntő 3-3-as eredményét követően.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül