JABULANI

A Dél-Afrikába rendezett futball világbajnokságról minden embernek 4 dolog juthat az eszébe: Spanyolország, Shakira, a vuvuzela és a Jabulani. Minden idők legérdekesebb világbajnokságát rendezték meg 2010-ben.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

A Jabulani minden idők legjobb futball labdájaként is bevonulhatna a történelembe, ha nem a kiszámíthatatlan mozgása miatt utálták volna meg a játékosok. A Jabulani jelentése „Legyünk boldogok!” sokak számára csalt mosolyt, de a kapusok rémálmává is vált rövid időn belül. Julio Cesar a brazilok kapusa a szupermarketekben kapható olcsó labdaként jellemezte. A mezőnyjátékosok többsége azonban imádta.

A labda egyre kevesebb panelből állt korábbi társához képest, immáron csak 8 egységből tevődött össze. A dizájnt tekintve egy újfajta rétegződési technika végett a labda rengeteg használatot követően sem mutatta kopás nyomait. A mintát illetően nem beszéhetünk semmi különlegesről, fekete és fehér szín jellemzi, a rendező ország színeivel keverve.

Ami szembetűnő a labdát az a 3D panelek, ami ebben az esetben azt jelentette, az egyenletes vastagságú poliuretán anyagot szerszám segítségével dombornyomottá tették. Olyan, mintha egy ujjlenyomat lenne a labdát, csak kiemelkedik a síkból. Ez a „Grip n Groove” az adidas marketingje szerint jobb lövéseket eredményez, amelyet a Loughborough University egyetemmel közösen fejlesztettek ki.

A labdát a NASA is bevizsgálta a torna után, és arra a megállapításra jutottak, hogy áramlástani szempontból egyszerűsítve, a labda forgásmentes szállása esetén egy bizonyos sebességnél, amely egybeesik a játékosok által elérhető lövések erejével a labda képes a levegőben irányváltoztatásra, amelynek iránya megjósolhatatlan. Ezt a lövésfajtát bizonyos játékosok az évek során tökéletesre fejlesztették.

ceab4b36445b471a91e006d4c8d5b3b9

Érdekesség, hogy a FIFA a visszajelzések alapján az adidassal közösen a 2012-es Európa bajnokságra lecserélte a Jabulanit. Korábban az Európa Bajnokság és a Világbajnokság labdája azonos volt, némi ráncfelvarrással.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül