Oldal kiválasztása

Egy általános problémáról beszélünk, mely nem csak a freestylereknél, de rengeteg hobbikamerásnál is jelentkezik, és ezek okaira próbálok meg választ adni nektek. Bár nem vagyok operatőr, videóvágó, de alap szinten körvonalazni tudom a dolgokat.

A videófelvétel minőségbeli romlásának több oka is van, amely lépésről lépésre következik be, egészen a videó feltöltéséig, és mikor már azt hinnénk a felvétel tökéletes, akkor a visszanézett felvételen már nem egészen azt látjuk, amit felvettünk.
Először is fontos, hogy ismerjük kameránk, telefonunk maximális tudását mind felbontás, mind magyarosan “bitráta” értékben. Ezen kívül nem elhanyagolható a hang, a színhasználat és még ezeregy tényező, de most csak a nyers felvétel és a feltöltött anyag közti minőségromlást vizsgáljuk

 

Fontos tudni, hogy a jelenlegi profi kameraeszközöknek saját konvertáló szoftvere van, pl.: GoPro. Ennek van profi és a felhasználó számára is elérhető ingyenes verziója. Sokan a nyers felvételt egyből a videóvágóba helyezik, de ez nagy hiba, ugyanis vannak a videófelvételeknek tipikusan csak az adott szoftverrel javítható módszerei. Pl.: A GoPro stúdióval a képkockák átmenetei sokkal simábbak lesznek, míg a videóvágós verzión ez már nem igaz. Jó példa, hogy egy 240 fps (240 képkocka/másodperc), azaz ezt a felvételt 10x-ére lassítva is mozgóképnek fogjuk látni a felvételt. A GoPro stúdió segítségével itt akár 12x lassítás is megengedhető, annyira sima átmeneteket produkál, és így +2 másodperc is adódik a felvételünkhöz, amely még elképesztőbb látványt nyújthat.

Ugyan ez igaz tudtommal már az Iphone modelljein felvett videókra, de akármelyik profi action/akciókamera is ezt követeli meg.

A “home” stúdiók használata javítja az árnyékeffektusokat, a színkezelést, stb, illetve itt találunk 2 elég fontos tulajdonságot a videó felvételt illetően:

Kezdjük az egyszerűbbel, a felbontással. Ez a kamera adott funkcióban lévő tudása. Az “fps” azaz a hány képkockát tud a kamera rögzíteni másodpercenként fordítottan arányos a felvétel felbontásának nagyságával. Minél nagyobb, szélesebb “vászonra” veszünk fel videót, annál kevesebb képkockát tudunk rögzíteni másodpercenként, amely a lassítások ellen szól.

A hirtelen elég gyorsan fejlődő technika révén, ma már a 4K felbontás is kezd elterjedni, amely hihetetlen minőséget tár elénk, de a youtube hivatalosan már a 8K minőségű felvételeket is támogatja, amely már mondhatni jobb, mint a való élet.

Az alábbi ábrán remekül láthatóak a hatalmas különbségek a felvételeket illetően, az SDTV kb. 2007 körül képviselte a csúcsot, a HDTV a mai napig a legelterjedtebb felbontás, illetve az újdonság a 4K, amely számokból is látva, több, mint 4x jobb minőséget biztosít számunkra.1_ábra

Itt el is érkeztünk a probléma egyik fő forrásához, ugyanis, mikor valaki 1080p-ben felvesz egy videót, akkor azt a videószerkesztőn sokszor lebutítja (mert a videószerkesztő nem tudja, vagy elállítja, stb) HD-ba, amely 1280×720-as felbontást biztosít csak, így nem kell nagy zseninek lenni, hogy rájöjjünk, a 2 millió pixelt most daráltuk össze 900 000-re. Felére rontottuk a videónkat pusztán 1 gomb megnyomásával. Ugyanis ekkor az a folyamat játszódik le a videóval, hogy a pixelekből tömörít a videószerkesztő és “2-ből 1-et” csinálva hozza létre az új felbontást. Itt fontos megjegyezni, hogy ez fordítva is működik, tehát egy 720p HD anyagból lehet 1080p HDTV-t csinálni, de az szemcsés-pixeles lesz, tehát a lényeg minőséget javítani videó szerkesztővel NEM LEHET! Azaz hobbi szinten nem, profi programokban ádáz küzdelmek árán igen.

Az alábbi kép jól szemlélteti mi is történik a videónkkal. A jobb oldali a felvett minőség, míg a bal oldali a konvertált minőség alacsonyabb kategóriába.

4_ábra

Egy szó, mint száz, az egyik elhasaló ok megvan, nincs más dolgod, mint a videószerkesztőben a megfelelő felbontásra állítani a renderelt/elmentett anyagot. Ehhez hozzá tartozik, amelyet szemléltetni nem lehet képen keresztük, de az FPS, a már sokat hangsúlyozott képkocka/másodperc arányt itt is a videó anyag forrásának tulajdonságára kell állítani. Mit eredményez, ha nem? Mondjuk egy szépen 10x-esére kilassított videóanyag “hologrammos” lesz, azaz olyan, mintha szellemek mászkálnának, vagy megtöredezi a mozgást (ezt videószerkesztője válogatja). Az emberi szem 24 képkocka/másodperctől lát valamit mozgóképnek, a youtube 29,97-es aránnyal dolgozik, ez a legmegfelelőbb szerintem, mivel a rontás belekalkulálásával is jó felvétel készülhet. Megvallom őszintén, az 50 képkocka/másodperc a legkellemesebb a szemnek, ezt még magunk is érzékelni tudjuk, a 120-at és a 240-et már nem annyira, ezek az FPS arányok a lassításokhoz szükségesek.

 

Evezzünk tovább, mert a videó szerkesztőnél még nem végeztünk. Függetlenül attól, hogy ki mit használ, egy általában beállítható funkció is létezik, mégpedig megkérdezi a szerkeszt program, hogy milyen minőséget szeretnénk a videónknak? Hát naná, hogy a legjobbat, de itt még nincs vége, ugyanis itt a bitráta fogalma, mely előszeretettel elvonja a figyelmünket.

A bitráta, vagy bitarány, esetleg bitsebesség, az elterjedtebb angol terminológiával bit rate (néhány esetben Rbit) egy frekvencia, ami megadja, hogy hány bit halad át egy adott (fizikai vagy elméleti) „ponton” keresztül. Mértékegysége a hertz, ami a frekvencia SI egysége, vagy a bit per szekundum (bit/s).

Bár gyakran mint „sebességre” hivatkoznak rá, mégsem egy távolság/idő jellegű mennyiség, hanem mennyiség/idő jellegű, ezért meg kell különböztetni a „terjedési sebesség”-től (ami többnyire az átviteli közegtől függ, és fizikai jelentése van).

A “bit per szekundum” formális rövidítése a “bit/s” (és nem “bits/s”). Kevésbé formális környezetben gyakori rövidítés a “b/s” vagy a “bps”, viszont ez gyakran okoz zavart, mert összekeverhető a “byte per szekundum”-mal (“B/s”, “Bps”). Mégkevésbé formálisan, sajnos gyakran elhagyják a “per szekundum”-ot, és egyszerűen csak “egy 128 kilobites audió folyam” vagy “egy 100 megabites hálózat” szerepel a mondatban.

Hangátvitel

 • 4 kbit/s – szükséges minimum a beszédfelismeréshez
 • 8 kbit/s – telefon minőség
 • 32 kbit/s – MW (AM) minőség
 • 96 kbit/s – FM minőség
 • 128 kbit/s – Általánosan „elfogadott” zenei minőség
 • 256–320 kbit/s – közel audió CD minőség

Képátvitel

 • 16 kbit/s – videótelefon minőség (minimálisan szükséges az elfogadható „beszélő fej” képhez)
 • 128–384 kbit/s – üzleti célú videokonveferencia rendszerek minősége
 • 1 Mbit/s – VHS minőség
 • 5 Mbit/s – DVD minőség
 • 15 Mbit/s – HDTV minőség

Ehhez hozzátartozik, hogy ezek kicsit elavult számok már, lásd a GoPro 4 Silver kiadása már 50 000 000 bit/s, azaz 50 Mbit/s minőséget képes reprodukálni, ami már a Blue-Ray minőségének tartományába esik, de a legtöbb profi kamera ezt tudja. Ez sem egy javítható minőség, de a videószerkesztők preferálják az úgynevezett változó bitrátás felvétel renderelést, amely lényegében az, hogy egy maximum (általában 24Mbit/s) és egy avarage/átlagos (általában 12 Mbit/s) minőséget mentenek, persze mindez 1080p videófelbontásban, ami ugye a DVD minőség. Itt szokott előjönni a kamerák felvtelének fő minőségromlása, hogy sokszor fele adattá konvertáljuk a felvételt, ami a szín, színátmenetek, fényviszonyok, stb. romlásához vezet, így erre nem árt figyelni.

Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, hogy a videónk az eredeti minőségét majdnem megőrizve (mivel minimális romlás mindig van), ott áll a számítógépünkön és várja a feltöltést, na-de hova?

A világ legnagyobb és legismertebb videó megosztója a mai napig a youtube, amely ezt támogatja:

Típus Videoátviteli sebesség, alapértelmezett képkockasebesség
(24, 25, 30)
Videoátviteli sebesség, nagy képkockasebesség
(48, 50, 60)
2160p (4k) 35–45 Mb/s 53–68 Mb/s
1440p (2k) 16 Mb/s 24 Mb/s
1080p 8 Mb/s 12 Mb/s
720p 5 Mb/s 7,5 Mb/s
480p 2,5 Mb/s 4 Mb/s
360p 1 Mb/s 1,5 Mb/s

 

Itt látszik, hogy a youtube is erősen minőség romlást okoz egy 1080p 50 fps videón is csak a 12 Mb/s adatfolyamot támogatja, így a minőségromlás GARANTÁLT! Sajnos ez van…
A Vimeo ezzel szemben megőrzi a bitráták mennyiségi értékét, így a legszebb videók továbbra is a Vimeo-n találhatóak.

A facebook ezeket az arányokat támogatja, ahol a minőségromlás a 3 nagy videómegosztó között a legrosszabb:

 • H.264-es kódolású videó AAC tömörítésű hanggal, MOV vagy MP4 formátumban
 • legfeljebb 1280 képpont széles kép, a képpontok száma legyen 16-tal osztható
 • legfeljebb 30 képkocka/másodperces sebesség
 • sztereó hang, 44 100 Hz mintavételi frekvenciával

Az instagram, a vine és társai mini videómegosztók pedig még a HD minőséget SEM ismerik jelenleg!

Ez van srácok, ha fontos számotokra a minőség megőrzése, akkor kizárólag vimeo, majd youtube és végül a facebook.

Remélem sokatoknak segíthettem, üdv,
Lippi