ROTEIRO

A 2004-es Európa-Bajnokság több okból is emlékezetes. Ronaldo és Rooney csodagyerekekként mutatkoztak be a tornán, Görögország a fogadóirodák ellenszelében kétszer is legyőzte a hazai portugálokat, ezzel megszerezve történelmük első tornagyőzelmét. A torna labdája a Roteiro, ami új színt hozott a tornák történetébe.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

"A Roteiro névre keresztelt labda nevének jelentése "térkép", amely útbaigazítja a játékosokat, hogy megtalálják a kupához vezető utat a labdával". Állt az újságok címlapján 2003. december első napján. Ugyanakkor a helyes megfejtés az, hogy a híres portugál felfedező Vasco da Gama inspirálta a labda külsejét. A hajós ugyanis először fedezte fel Portugália és India közti tengeri utat Afrikát megkerülve.

Az előző nagy torna a 2002-es Világbajnokság volt, amely játékszeréhez képest óriási változtatásokat eszközölt a három csíkos gyártó a terméken. Azon felül, hogy egy új anyagot és felületi rétegeket találhatunk a labdán, a legszembetűnőbb változtatás a kinézeten túl a hagyományos varrott panelek ragasztóval történő helyettesítése. Ez a váltás lehetővé tette a labda jobb strapabíró képességét, és a gömbi egyenetlenségek minimalizálását.

Visszatérve a labda dizájnjára ez az első labda a tornák történelmében (kivéve, ha nem számítjuk az 1970 előtti labdákat), amely a fehér alapszín helyett a Henri Delaunay-trófea ezüstjét használta. A körben elhelyezkező öv az egyenlítőt, míg az erre merőleges minták az utakat jelzik.

A torna nyitómérkőzését a hazai rendezők elbukták pont azok ellen, akikkel végül a döntőben újra találkoztak, ahol Harisztéász szerezte a győztes találatot. A torna meglepetése volt, hogy Spanyolország, Németország és Olaszországnak is búcsúzniuk kellett a csoportkörben. Végső soron érdekesség, hogy az adidas az egyik legnagyobb szabású reklámkampányát készítette a tornára. Olyan sztárokkal forgatták le a többrészes "Út Lisszabonba" kisfilmeket, mint David Beckham, Zinédine Zidane, Ruud Van Nistelroy, Michael Ballack, Oliver Kahn, Patrick Viera, Raúl Gonzalez és végül Del Piero, aki kaszkadőr segítségével robogójáról szaltóból adta a gólpasszt a lenti videóban.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül