Oldal kiválasztása

hero4_session_1

Sokszor foglalkoztatott már a tény, amióta Gopro 2-ről 4-re váltottam, amiben benne van a ProTune funkció, hogy az ott beállítható paraméterek mik is? A ProTune a GoProban egy olyan plusz menüsort hoz ki, amelynél nem csak a Felbontás, Látószög, FPS értékeket tudjuk változtatni, hanem tipikusan a felvétel képi paramétereit.
Előbbiekről már ejtettem pár szót a videó renderelés, vágás cikkünkben:
Felbontás, Renderelés, FPS

Szóval a ProTune-nal már olyan profibb dolgokat is beállíthattam, mint az ISO érzékenység, a fehéregyensúly, színek, élesség, EV kompenzáció, spot meter, low light kapcsolók, stb. Illetve, mivel alkalmanként van lehetőségem kezelni egy Canon 5D fényképező gépet, így úgy gondoltam ideje utánanézni és másokkal ezt megosztani. Nem célom profi fotóssá, videóssá válni, csupán egy alapfokú képzettséget szerettem volna szerezni.

Az interneten rengeteg cikket, könyvet olvastam magyar oldalakon, amelyek közül csak párat találtam hasznosnak. Így végül youtube vloggerek videói alapján értettem meg a GoPro kameráira specializálódva.

Ha a sportot vesszük alapul a Freestyle Fociban a videózás dominál, ezért először az ezekhez tartozó funkciókat, tulajdonságokat helyeztem előtérbe.

0.   ProTune

Ez ugyan a Gopro egyéni kreálmánya, azonban fontos megjegyezni, hogy minden kamera, és fényképezőgép esetén is hasonlóan működik az eljárás. Amennyiben nem auto beállításban használod a gépedet, úgy annak a fájlnak a tartalma a plusz beállítások miatt megnövekedik, mivel több információt kell felvennie. Ezáltal lehetséges az, hogy pl. egy 32 gigabyte-os memória kártyára auto beállítással 10-15 percnél több videó anyag kerülhet.

prot1

  1. ISO Limit

A Goproban különböző FPS módoktól eltekintve 5 ISO limiter van (400-800-1600-3200-6400), ha valaki szereti a matekot, láthatja, hogy ezek egymás kétszeresei, szóval mintegy 2 hatványai*100-ként növekszik. Fényképező gépeken az ISO skála 100-6400-ig terjed, vagy még ennél is nagyobb skálát jár be.
Mi is az az ISO?

A szenzor érzékenységét jelzi, a(z) ISO tehát egy fényérzékenységi mérték. Minél alacsonyabb az ISO érték annál kevésbé lesz zajos/szemcsés a videónk.

 

Magas ISO érték – Akkor használunk magas ISO beállításokat, hogyha gyenge megvilágítással vagy rossz fény viszonyok között videózunk, pl.: egy csarnokban sporteseményt, vagy szürkületben. Fontos megemlíteni, hogy akkor érdemes magas ISO értékkel videózni, ha mindenképpen szeretnénk teljesen éles „megfagyasztott” képeket kapni. Hátránya lehet a magas ISO érték használatnak, hogy minél magasabb az érték annál jobban zajosodik (szemcsésedik) a képünk. Ez a jelenség minden gép esetében fellép, a különbség gép és gép között, hogy az újabb, felsőbb ár kategóriájú és professzionális gépek már magasabb ISO értékeket tudnak rögzíteni zavaró zajosodás nélkül.

A következő kép két különböző ISO értéken lett lefotózva, az elsőnél (baloldal) ISO 100-as értéken a másodiknál ISO 3200-as értéken készült a fotó. Jól látható a két beállítás közti zajosodás különbsége.

iso_03

A 100-as ISO érték az általánosan elfogadott „normál” ISO érték, emellett az érték mellett szép éles homogén képeket készíthetünk zajosodás és szemcsésedés nélkül.

A Legtöbb ember előszeretettel használja digitális fényképező gépét Automata módban. Ennél a módnál a fényképezőgép automatikusan kiválasztja a megfelelő ISO értéket a rekeszérték és a zársebesség mellett. A legtöbb gép engedélyezi, hogy önállóan állítsunk ISO értéket automata módban is.

Összegezve:

Az ISO értéket úgy érdemes megválasztani, hogy amennyiben napsütésben kamerázunk, úgy az érték legyen minél alacsonyabb, ezzel kiszűrjük a zajosságot, a kép egyenletes és sima lesz. Amennyiben este van, sötét és kevés a fényünk, úgy érdemes a(z) ISO értéket feljebb, akár maximumra venni, amennyiben egy adott mozzanatot szeretnénk teljesen megmutatni. Például egy trükköt szeretnénk felvenni és ennek minden részletét, mert alacsony ISO értéknél nem látszódna, a fekete cipőnk, vagy a lábunk. Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor kapunk szemből egy megvilágítást, pl egy csarnok előtt trükközünk és a háttér sötét. Ekkor érdemes az ISO érzékenységet alacsonyra venni (100-400), így a kamera csak minket „lát”, mivel egyedül mi vagyunk fényesek.

Az alábbi kép remekül szemlélteti, amit leírtam pár sorral ezelőtt. Ha a csak a látvány a fontos, akkor ISO 400-at használunk, viszont ha szeretnénk, hogy mindenünk látszódjon, akkor ISO 6400-at. Sajnos a lényeg szemmel látható, a 6400-es limit zajosság, szemcséssé teszi a képet.pro3

  1. Fehéregyensúly / White Balance

A fehéregyensúly tipikusan beltéri kamerázáshoz szükséges beállítás, mikor a kamerád lencséje nem jut elég fényforráshoz, ezáltal egy auto módban hagyott fényképezőgép vagy kamera a beltéri felvételt elsárgásítja. Erre minden gépben találunk beállítható paramétereket, azonban a gyártók ezeket nem feltétlen Kelvin szerinti értékként adják meg, hanem elnevezik „izzó, fluoreszkáló, 3000K, 6500K”, stb névvel.

Ha otthon vagy, próbáld ki, tedd át a gépedet izzó módba és máris egy jobb képet kapsz. Ezeket az értékeket kizárólag kamerán keresztül javítsd, különben a szerkesztő programban történt utólagos javítás rontja a film minőségét.

Ez egyfajta próbálgatást igényel, de remek távpontot adnak az értékek. Ha például lent a garázsban trükközgetsz, és 2 neoncső vesz körül, állítsd a fehéregyensúlyt 3000 és 5000 K érték közé, így felvételed szebb lesz, „fehérebb”. Fontos megjegyezni, hogy magas FPS (képkocka/másodperc értéknél) a neoncső vibrálása „megöli a képet”, tehát, amennyiben lassított felvételű képet szeretnél lehetőleg ne neoncsöves világítás alatt tedd ezt meg.

Amennyiben a kamerádat Native/RAW formában hagyod, úgy a beérkező információk alapján a felvétel fehérségét fogja visszaadni, célszerű funkció, főleg ha a felvételedet majd fekete-fehérben publikálod.

pro2

  1. Expozíció kompenzáció / EV compensation

Utolsó nagy állomás, a röviden EV érték. Fényképező gépeknél ezt az értéket legjobban a hisztogram kiértékelésével érhetjük el, azonban sportkameráknál erre nincsen lehetőség, magunknak kell megítélni, hogy mit alkalmazunk.

Ha pozitív értéket állítunk be korrekciónak, pl. +0.3 vagy +2, növeljük az expozíciót, így világosabb képet kapunkvégeredményben. Logikailag tehát, ha negatív értéket állítunk kompenzációnak pl. -0.2 vagy -2-t, akkor rövidebb expóval, sötétebb kép lesz az eredmény.

Ez egy elég fontos érték, amennyiben a hátterünk elég jó, és szeretnénk azt minden részletében megörökíteni. Amennyiben a háttér világos, például délben, napsütésben kamerázol, úgy az EV értéket érdemes -1-re venni (illetve az ISO limitet is érdemes ekkor lejjebb kapcsolni), így a felvétel részletessége megmarad, és nem lesz a kép túlexponált, azaz nem lesz a képünk túl világos, így a fehér-sárga-zöld árnyalatok nem mosódnak egybe.

Természetesen alulexponálni -1 fényértékkel azt jelenti, hogy a fehér/világos részek helyesen lesznek kiexponálva, de a középértékek és a sötétek meglehetősen sötétek lesznek.

pro6

Teljesen Összefoglalva, röviden:

Napsütés, világos felvétel: – ISO limit alacsony, EV érték kicsi, Fehéregyensúly Auto, Native, RAW

Felhős idő: – Iso limit alacsony vagy közepes, EV érték 0, +1, -1 (felhősségtől függően), Fehéregyensúly felhős, Native, RAW

Beltér, mesterséges fény, a trükk a fontos: – Iso limit magas, EV érték magas (0+), Fehéregyensúly a megvilágítástól függően Izzó vagy Fluoreszkáló

Beltér, de van megvilágítás, a háttér épp úgy fontos, mit a trükk: – Iso limit alacsony, EV érték beállításfüggő, Fehérenyensúly RAW, Native, Auto

 

Ezeken kívül az élesség, és a szín is állítható a ProTune segítségével, ami már nem igényel komolyabb fejtörést, az alábbi képek remekül illusztrálják.

pro4 gopro5

 

Forrás: Gopro Tutorials @youtube