UNIFORIA

A 2020-as Európa-Bajnokság egy évvel később került megrendezésre a világméretű járványhelyzet miatt. A hivatalos játékszerre először került fel Budapest táblája, amelyen kívül még 11 országé szerepelt. Magyarország kijutott erre a tornára is, és derekasan helyt állt a "halálcsoportban".

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

A Uniforia nevet viselő labda a "unity" - egység és az eufórikus hangulat szójátékból ered. A bajnokság 60. évfordulóját nem egy vagy kettő, hanem 12 országban rendezték meg, így a labdán minden ország helyet kapott nevével és koordinátáival. Ezek az országok Budapest, London, Glasgow, Dublin, Bilbao, Amszterdam, Koppenhága, Szentpétervár, München, Róma, Bukarest és Baku voltak.

A labda 99%-ban megegyezett a 2018-as Világbajnokság labdájával a Telstar 18-cal, annyi különbséggel, hogy tömegét 10 grammal növelték. A játékszer dizájnjának érdekessége - illetve az összes a háromcsíkos márka által gyártott EB mezeknek - a hagyományos technikákkal (festés, rajzolás, szobrászat) kialakított külső, amelyet később bedigitalizáltak és felvitték a termékek felületére.

A labdát 2019 november 17-én Londonban mutatták be, olyan játékosok körében, mint Kante, Kepa, Azpilicueta, Ian Wright.
Érdekesség, hogy a labdával együtt a UEFA nyitott a szurkolók és az utcai foci rajongók irányába, így a mérkőzések kabalái freestyle focisták lettek. Magyarországról Szász Kitti és Lipták Zoltán lettek a torna arcai.

Érdekes módon nem a kieséses szakaszban, vagy kizárólag a döntőben, hanem a két elődöntőben használták a Uniforia London elnevezésű labdát. Ugyanis a "final four" a végső négy csapat mind az angol fővárosban játszottak. A tornát végül drámai játék után nem a hazai angol válogatott vihette haza, hanem a fiatal olaszok, akik végül fél év múlva nem tudtak kijutni a világbajnokságra.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül