BRAZUCA

"Ha a futball egy ország lenne, azt Brazíliának hívnák" - A Brazuca jelentése "brazíliai", amely egyfajta életérzés.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

A labda történelme egészen 2010-ig nyúlik vissza, amikor is az adidas a Jabulani érthetetlen mozgása miatt új labda kifejlesztésére lett kötelezve a FIFA által. Az évek során gyártó partnert váltott a cég, és Pakisztán felé vette az irányt, ahol a világ összes futball labdájának 80%-át gyártják. A váltás muszájból keletkezett, mivel a Világbajnokság időszakára szánt 42 millió labdát, csak ők tudták teljesíteni. A labda nevét 2012-ben egy publikus szavazáson a brazil nép választotta meg 77%-kal.

A német gyártó előtt a kihívás adott volt, egy Brazil identitást tükröző, hibátlan labda megalkotása volt a feladat, amelynek eredményét 2013 év végén be is mutatták. A labda immáron 6 egységes propeller alakú, egyenes, szögletes formákat teljesen mellőző panelből álló focilabda volt, amely a golflabdához hasonló felületet kapott.

Ezzel a megoldással képesek voltak arra, hogy a Jabulani labdát jellemző szitáló mozgás, amely 80 km/h alakul ki, leszorítsák 50 km/h-ra, amely a játék esetében nem zavaró. A Brazuca volt az első futball labda, amelyet szélcsatornás vizsgálatoknak vetettek alá, és ez alapján hozták létre.

Fontos, hogy itt már nem a tökéletes gömb elérése a cél, hanem egy gömbi forma, amely sok felületi megszakítással rendelkezik. A panelek csatlakozásai 3x mélyebbek, és összesen 50%-kal több illesztés található a labdán, amely ezáltal hasonlóan viselkedik, mint az eredeti 32 panelból álló futball labda. Ezáltal a labda nem szitál, viszont a mérnökök elmondása alapján jobban kihasználhatóvá válik a Magnus hatás, ami a kifliszerű csavart lövésekért felelős erő.

A labda a festést illetően fehér alapon fekete, kék, zöld és piros, amely a Brazil karnevál hangulatot tükrözi és követi a panelek alakját.

HOGY GYÁRTOTTÁK?

ÍGY KÉSZÜLT A BRAZUCA FOCILABDA

Egy kis betekintést adunk, ahol az adidas a brazil VB labdát gyártotta.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül