EUROPASS

A 2006-os világbajnokságot követően a torna hivatalos labdaszponzora az adidas megmaradt a tökéletes gömb konstrukciónál, de a labda struktúráját nagyban megváltoztatta, hogy az stabilabb mozgást eredményezzen a levegőben.

Eurokviz - 220 (#19)

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

A futball labdák történelmében talán a legidegenebb dizájnt alkotta meg a háromcsíkos gyártó. A pöttyös labda ugyanakkor összetéveszthetetlen más játékszerekkel ellentétben. A 2004-es Európa-Bajnokság labdája volt az első, amely komolyan eltért a korábbiaktól, de ebben az esetben új szintre emelték a különcködést. A fekete foltokba pedig egy-egy játékos absztrakt sziluettjét helyezték a tervezők.

A paneleket tekintve a Teamgeist 14 paneles (8+6) változata maradt, ugyanakkor a külső borítás a tökéletes sima felület helyett a golflabdához hasonló mélyedéseket kapott. A labda minimálisan, de csúszósabb lett, ugyanakkor ez a felület hosszútávon jóval strapabíróbbnak bizonyult. Ez az első játékszer, amely 3D dombornyomott külsőt kapott. Az aerodinamikai hatásokon kívül ennek oka a hamisítványok minimalizálása.

Az 2007. december 02-án bemutatott Europass névre keresztelt labda eredete a kvalifikált játékosok "útlevelére" utal, mivel csak az játszhat a labdával, aki kijutott a tornára. A labda nem nyerte el a kapusok tetszését, és többen erős kritikával illették annak mozgását, levegőtartását és csúszósságát - főleg a döntőben alúlmaradt német alakulat.

A döntőben a gyűjtők egyik kedvenc labdája került bemutatásra a dicsőségre keresztelt "Europass Gloria", amely érdekessége vakító ezüst színe, illetve a fekete foltokban található korábbi Európa bajnokságok absztraktjai és a győztesek nevei. Erre a listára 1964 után Spanyolország is feliratkozott a Bécsben tartott döntő után, amelyen a 33. percben Torres talált be egyedüliként.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül