QUESTRA EUROPA

Au 1996-ban rendezett Európa-Bajnokságot Anglia a futball hazája rendezte. 16 ország jutott ki a bajnokságra, amelyet 1996 június 8 és 30 között rendeztek. Bár nem minden meccs volt teltházas, így is a második leglátogatottabb EB, ami a meccsjegy eladásokat illeti. Kizárólag a 2012-es Európa-Bajnokságon döntötték meg az 1,276 millió jegyeladást.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

A labdát az adidas készítette a tornára, amelynek formavilágát az 1982-es Tango labda adta. Ugyanakkor természetesen a részletekben eltérő labdára az Angol nemzeti csapat címeréből a három oroszlán is szerepet kapott minden hatszög alakú panelen, amelynek közepén a Tudor rózsa helyezkedik el, amely Anglia hagyományos virágos heraldikai jelképe, Nevét és eredetét a Tudor-háztól kapta, amely egyesítette a Lancaster-házat és a York-házat. Ez volt az első futball labda, amely a fehér alapon feketén kívül eltérő színt kapott.

Mind az 1994-es Világbajnokságra, mind az 1996-os Európa-bajnokságra igaz, hogy bár egy cég gyártotta a labdát, de azokat két különböző országból importálták a meccsekre. A mérkőzéseken a Spanyolországban gyártott ® jellel ellátott labdákat használták, míg a kereskedelembe a ™ karakterrel ellátott német és spanyol labdák kerültek. A labda szintetikus bőrből készült, aminek tapintása szinte teljesen megegyezik az eredeti bőrrel.

Az első mérkőzésen Anglia, mint házigazda és Svájc találkozott, ami meglepetésre 1-1 döntetlent hozott. A legnagyobb meglepetést a csoportköröket tekintve egyértelműen a C csoport okozta, ahonnan az olasz válogatott - akik 2 éve még másodikak voltak a Világbajnokságon - kiestek. Érdekesség, hogy ez volt az első Európa-Bajnokság, amelyen 16 csapat indulhatott. 4 évvel korábban csak 8 csapat jutott fel a selejtezőket követően.

A kieséses szakaszban először alkalmazták az aranygól szabályát, amely a 90 perc rendes játékidő letelte után bekövetkező hosszabbításban szerzett első gólt takarta. Amelyik csapat szerezte, az nyerte a mérkőzést. Nem voltak túl gólzáporosak a döntőig jutó mérkőzések, ugyanis összesen 6 meccsen 6 gól születetett és 4 mérkőzésnél büntetőpárbajra került sor. Anglia és Franciaország az elődöntőkben búcsúztak. A döntőben Csehország és Németország (Nyugat) találkozott egymással. Szemben a cseh favoritokkal, akik Berger révén először jegyeztek fel gólt a mérkőzésen a rendes játékidőben csak 1-1 döntetlenig jutottak. Ezután a 95. percben Bierhoff duplázott és az aranygól szabályainak megfelelően véget ért a mérkőzés.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül