TERRESTRA

A 2000-es Európa-Bajnokságot Hollandia és Belgium szervezte. 16 ország jutott ki a megmérettetésre, ahol a fő esélyesek a két éve Világbajnokságot nyerő Franciaország volt. Ugyanakkor Anglia, Olaszország, Spanyolország, Németország is komoly esélyekkel vágott neki, végül azonban a cimvédők nyertek.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

A háromcsíkos márka által bemutatott Terrestra Silverstream labda az utolsó varrott panelekből álló játékszer a torna történelmében. Egyben az utolsó, amelynek alapfestését az 1980-ban bemutatott Tango labda inspirálta. Az ezüst cseppekre hajazó festést a két rendezőország kereskedelmi folyami útvonalai ihlették, amelyeket "ezüstfolyamoknak" hívtak. A labda belsejében gázzal töltött, szorosan tömörített mikrobuborék réteg van, amelyek egyenlő arányban osztották el a lövés becsapódását, így pontosabb, következetesebb és gyorsabb repülési útvonalat értek el a mérnökök.

A torna 2000. június 10-én kezdődött, amely egyben Jugoszlávia utolsó futball Európa-Bajnoksága volt. A tornára 16 ország jutott ki és már óriási meglepetés történt az A csoportban, mivel Portugália veretlenül, Románia pedig 4 ponttal jutott tovább a Nationalelf (Németország) és a Három Oroszlánok (Anglia) kárára. Továbbá az egyik rendezőország, Belgium és kiesett. A kieséses szakaszban Hollandia és Portugália is az elődöntőig jutott, de végül a trikolór mezesek és az azúr kékeké lett a döntő.

A torna döntőjét a Feyenoord stadionjában játszotték 50 000 néző előtt. Az első félidő eseménymentes volt, a másodikban, az 55. percben Delvecchio szerzett vezetést az olaszoknak. Már-már végetért a találkozó, Barthez vágta előre a labdát jó 70 méterről, és egy eladott labdát követően, sréhen Wiltord a 90+4. percben egyenlített és a hosszabbításba lökte a világbajnok franciákat. A hosszabbítás 100. percében Trezeguet egy kapáslövésből vágta be a labdát kegyetlen erővel, és mivel ekkor még az Aranygól szabálya volt érvényben, Franciaország emelhette magasba a Henri Delaunay játékvezetőről elnevezett serleget.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül