QUESTRA

1994-ben a futball az Egyesült Államokba látogatott.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

Az 1994-es világbajnokság hivatalos labdája az első nem bőr futball labda a történelem során. A háromcsíkos márka elmondása szerint ezzel történelmet írtak, de nem csak az új anyaghasználat, hanem a labda festése tekintetében is. Az új anyaghasználat eltérő technológiát kívánt maga mellé.

A labda a Questra nevet kapta, ami az Amerikai Űrkutatási program sikerességére utal. A szóhasználat egy rövidítés: “quest for the starts” azaz a csillagok nyomában lenne a megfelelő magyar szófordulat.

A Questra technikai fejlesztése az Adidas franciaországi labdafejlesztő központjában zajlott, majd próbajátékok következtek Franciaországban, Németországban és az USA-ban profi játékosokkal, amatőrökkel és ifjúsági csapatokkal. A labda öt különböző anyagból készült, rugalmas, de tartós poliuretán külső réteggel. Mindegyik trigonon egy sor űrkép szerepelt: bolygók, fekete lyukak és természetesen csillagok.

Az egész torna legérdekesebb és legdrámaibb mérkőzése a döntő volt, ahol az Azurri (Olaszország) és a Selecao (Brazília) találkozott. Az olasz csapat tagja az 1993 év Aranylabda győztese Robert Baggio is. A mérkőzés a hosszabbítás után is gól nélkül zajlott, majd a büntetőrúgások következtek, ahol Baggio az olaszok utolsó rúgását bődületesen a kapu fölé lőtte, ezzel Brazília történelmének 4. Világbajnoki címét szerezte meg. Baggio később elmondta, hogy a mai napig is rémálmai vannak arról a pillanatról.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül