TELSTAR 18

50 év alatt az adidas eljutott a csúcsra. Az első labdát a Telstart az 1970-es világbajnokságon mutatták be, amely forradalmasította játék közvetítését. Méltó lezárásnak lehet tekinteni az Oroszországban rendezett világbajnokság labdáját, a Telstar 18-ast.

ISMERD MEG A TÖRTÉNELMET!

A labda története, mint említettem 1970-ben kezdődik. Ekkora adta ki az adidas az eredeti Telstart, amelyet ma focilabdaként ismerhetünk. Fehér alapon fekete minta, ahol a fehér panelek hatszög alakúak, a feketék pedig ötszögek. A brazíl világbajnokság és a két évvel ezelőtti európabajnokság tapasztalatai eredményezték a Telstar 18 labdát, amely unalmas egyszerűségével szeretteti meg magát a labdarúgás fanatikusaival.

A panalek formája megváltozott, a Brazuca íves formái, most szögletes alakot kaptak, amellyel a cél a labda stabilizálása a levegőben. A Jabulani 80-100 km/h közt szitált, a Brazuca már csak 50-60 km/h közt, így adott volt ennek a sebességnek a lecsökkentése. A korábbi labdához képest közel kétszer annyi ragasztási él került a labdába, ezáltal a labda tökéletesen egyenes pályán mozog.

A labda külső dizájnját az eredeti labda inspirálta, amely a fekete-fehér tv készülékeken könnyen beazonosíthatóvá vált. Ezért a fehér alapon fekete labda egyes részei „hangyásak”, amellyel a régi képernyők zajosságát szerették volna megmutatni.

A labda érdekessége még az NFC chip, amellyel a vásárlók be tudták azonosítani a labdájukat, helyhez közötte őket, térképet rajzoltak belőle, továbbá ezzel különböző ajándékokat lehetett nyerni, mint pl.: Messi által aláírt mezt, jegyeket a VB-re, stb.

Érdekelne mobil focilabda kiállításunk?

ELÉRHETŐSÉGÜNK
Küldj nekünk üzenetet!
Kapcsolat fül